Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni z błonnikiem
Do miski wsypujemy obie mąki, błonnik, drożdże suszone i sól oraz dolewamy oliwę i ciepłą wodę.
Zagniatamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto na chleb i chwilę zagniatamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy. Posypujemy górę chleba błonnikiem. Przykrywamy blaszkę z ciastem na chleb i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Zagniatamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto na chleb i chwilę zagniatamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy. Posypujemy górę chleba błonnikiem. Przykrywamy blaszkę z ciastem na chleb i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.