Sposób przygotowania:
Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabianiaZaczyn:
Pokruszone drożdże należy wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i ciepłą wodą.
Całość odstawić 5-10 minut, aby zaczyn odrobinę podrósł.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą i wszystkimi dodatkami, a następnie za pomocą łyżki połączyć z maślanką i zaczynem.
Pieczenie:
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a jego wierzch można dodatkowo posypać dowolnymi dodatkami.
(U mnie czarny sezam.)
Chlebek wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Chleb piekłam w piekarniku gazowym, który grzeje tylko od dołu.)
Przechowywanie:
Chleb po ostudzenie przechowywać owinięty bawełnianą lub lnianą tkaniną.
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):