SUPERPRZEPIS

Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania

Chleb jest bardzo smaczny, ładnie wyrośnięty i posiada mocno chrupiącą skórkę. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki i za każdym razem mieć inną wersję chleba. Domowe, świeże pieczywo zawsze poprawia humor.

Składniki:

Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania

Forma o wymiarach 13 x 26 cm:

Dodatkowo u mnie:

Sposób przygotowania:

Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania

Zaczyn:

Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania
Mieszanka z drożdżami powinna zwiększyć swoją objętość.

Pokruszone drożdże należy wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i ciepłą wodą.

Całość odstawić 5-10 minut, aby zaczyn odrobinę podrósł.

Ciasto:

Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania
Całość należy wymieszać za pomocą łyżki.

Mąkę wymieszać z solą i wszystkimi dodatkami, a następnie za pomocą łyżki połączyć z maślanką i zaczynem.

Pieczenie:

Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania
Chleb nalezy piec w piekarniku, który grzeje jedynie od dołu.

Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a jego wierzch można dodatkowo posypać dowolnymi dodatkami.
(U mnie czarny sezam.)

Chlebek wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Chleb piekłam w piekarniku gazowym, który grzeje tylko od dołu.)

Przechowywanie:

Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania
Po ostudzeniu pieczywo przechowywać przykryte bawełnianą lub lnianą szmatką.

Chleb po ostudzenie przechowywać owinięty bawełnianą lub lnianą tkaniną.