Sposób przygotowania:
Bułki z ziemniakami
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i sól, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Ziemniaki przetrzeć przez sito, przełożyć do drożdży, wlać mleko i wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąkę deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować w niedużą kulę. Ułożyć obok siebie w okrągłej formie do pieczenia o średnicy cm. Zostawić do wyrośnięcia.
Wierzch posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać naprzemiennie ziarnami słonecznika, czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. do zrumienienia wierzchu.
Studzić na kratce.
Wierzch posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać naprzemiennie ziarnami słonecznika, czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. do zrumienienia wierzchu.
Studzić na kratce.
robaczek
Czekoladka 2