Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni z majerankiem
Przygotowujemy rozczyn mieszając drożdże z cukrem, łyżką mąki i szklanka ciepłej ale nie gorącej wody. Zostawiamy na kilkanaście minut aż drożdże zaczną pracować. Mąki przesiewamy i łączymy z rozczynem, jajkiem, solą, majerankiem, oliwą oraz resztą wody. Wyrabiamy rękami elastyczne, jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwa miski, przykrywamy czysta ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20cm wysmarowanej tłuszczem. Wg. uznania możemy posypać wierzch siemieniem czy sezamem ale jeśli nie chcemy to nie musimy. Pozostawiamy na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu. Pieczemy w 200 stopniach C przez 35-40 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
marietta