kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chleb pszenno-żytni z majerankiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie ma nic lepszego w domu niż unoszący się zapach świeżego pieczywa. Ten charakteryzuje się chrupiąca skórką i aromatem majeranku.

Chleb pszenno-żytni z majerankiem

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z majerankiem

 

  • 500g maki pszennej
  • 100g maki razowej typ 2000
  • 50g świeżych drożdży
  • 500ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki otartego majeranku
  • łyżka oliwy
  • jajko
  • ewentualnie do posypania wierzchu: ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z majerankiem
Przygotowujemy rozczyn mieszając drożdże z cukrem, łyżką mąki i szklanka ciepłej ale nie gorącej wody. Zostawiamy na kilkanaście minut aż drożdże zaczną pracować. Mąki przesiewamy i łączymy z rozczynem, jajkiem, solą, majerankiem, oliwą oraz resztą wody. Wyrabiamy rękami elastyczne, jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwa miski, przykrywamy czysta ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20cm wysmarowanej tłuszczem. Wg. uznania możemy posypać wierzch siemieniem czy sezamem ale jeśli nie chcemy to nie musimy. Pozostawiamy na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu. Pieczemy w 200 stopniach C przez 35-40 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.