Sposób przygotowania:
Szybkie bułeczki z serem
1. Cukier, ciepłe mleko i drożdże wymieszałam w miseczce i odstawiłam na chwilę.
2. Do większej miski wsypałam mąkę i sól i połączyłam, następnie dolałam mieszankę drożdży i wyrobiłam krótko ciasto, ale tylko do połączenia składników. Dodałam miękkie masło i teraz wyrobiłam dokładnie kulę, która nie lepi się do dłoni. Przykryłam ściereczka i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze krótko wyrobiłam, zrolowałam na wałek i podzieliłam go na 12 części. Z każdej części dłońmi wykonałam kulkę i przełożyłam na posmarowaną olejemy blaszkę.
4. Nożyczki kuchenne dokładnie umyłam i przecięłam wierzch każdej bułki na krzyż.
5. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam masło, przeciśnięty przez praskę czosnek (Uwaga! Nie przypalić, tylko zeszklić!), sól, pieprz i bazylię i widelcem (bez tłuszczu) nałożyłam mieszankę na wierzch każdej bułki. Posypałam startym serem i piekłam 25 minut w temperaturze 190 stopni Czas pieczenia zależy od piekarnika, pieczemy do uzyskania złotego koloru.
2. Do większej miski wsypałam mąkę i sól i połączyłam, następnie dolałam mieszankę drożdży i wyrobiłam krótko ciasto, ale tylko do połączenia składników. Dodałam miękkie masło i teraz wyrobiłam dokładnie kulę, która nie lepi się do dłoni. Przykryłam ściereczka i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze krótko wyrobiłam, zrolowałam na wałek i podzieliłam go na 12 części. Z każdej części dłońmi wykonałam kulkę i przełożyłam na posmarowaną olejemy blaszkę.
4. Nożyczki kuchenne dokładnie umyłam i przecięłam wierzch każdej bułki na krzyż.
5. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam masło, przeciśnięty przez praskę czosnek (Uwaga! Nie przypalić, tylko zeszklić!), sól, pieprz i bazylię i widelcem (bez tłuszczu) nałożyłam mieszankę na wierzch każdej bułki. Posypałam startym serem i piekłam 25 minut w temperaturze 190 stopni Czas pieczenia zależy od piekarnika, pieczemy do uzyskania złotego koloru.