Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z suszonymi żurawinami i orzechami
Do zimnej wody dodać lód i poczekać, aż się rozpuści. Dodać drożdże, miód oraz sól, rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Na koniec wsypać suszone żurawiny i ponownie wyrobić. Ciasto oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką. Odstawić na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc) do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy, dodając orzechy włoskie. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy, w której będziemy piec chleb. Tak przygotowane ciasta pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie piec w 200st.C około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 220st.C i piec jeszcze 30 minut. Gdy chleb będzie upieczony, wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!