IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Chleb pszenny mały

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty, pyszny mały chlebek domowy, robiony na zaczynie poolish; Polecam serdecznie zwłaszcza dla początkujących domowych piekarzy!

Chleb pszenny mały

Składniki:

Chleb pszenny mały

 

  • Na poolish:
  • 200 g mąka pszenna chlebowa
  • 200 g woda
  • 1g drożdże świeże
  • Reszta:
  • 200 g mąka pełnoziarnista
  • 50 g woda
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g drożdży lub 2 łyżeczki aktywnego zakwasu chlebowego

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny mały
Wieczorem wymieszać wszystkie składniki na poolish, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc. Rano do zaczynu dodać resztę mąki, drożdże lub zakwas oraz wodę, wyrobić kilka minut i zostawić na 30 minut, następnie dodać sól i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrastania, po 30 minutach odgazować ciasto składając brzegi do środka, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia, po 1h ponownie odgazować, uformować bochenek i odłożyć na 1 h do właściwego wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni, wstawić chlebek do naparawonego piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220, a po kolejnych 10 minutach do 200 i piec jeszcze 20-30 minut. Smacznego!