Sposób przygotowania:
Chleb pszenny mały
Wieczorem wymieszać wszystkie składniki na poolish, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc. Rano do zaczynu dodać resztę mąki, drożdże lub zakwas oraz wodę, wyrobić kilka minut i zostawić na 30 minut, następnie dodać sól i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrastania, po 30 minutach odgazować ciasto składając brzegi do środka, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia, po 1h ponownie odgazować, uformować bochenek i odłożyć na 1 h do właściwego wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni, wstawić chlebek do naparawonego piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220, a po kolejnych 10 minutach do 200 i piec jeszcze 20-30 minut. Smacznego!
gosiapiotrek23
gosiapiotrek23