Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na bidze
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wodę. Zamieszać i zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Odstawić na minimum 12 h do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (ja swoją bigę wyrobiłam w maszynie do chleba i na noc w niej zostawiłam).Następnego dnia do bigi dołożyć pozostałą mąkę, wodę, sól oraz drożdże i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (ponownie zagniotłam w maszynie). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (długość 30 cm). Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić chleb. Piec 40 minut. po tym czasie wyjąc z formy i dopiekać od spodu jeszcze 5-10 minut w zależności od potrzeby. Chleb wystudzić na kratce, kroić dopiero gdy ostygnie