Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny na bidze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Świetny chleb pszenny z dużymi dziurami dzięki włoskiemu zaczynowi - bidze

Chleb pszenny na bidze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na bidze

 

  • BIGA
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,25 szklanki wody
  • 0,25 łyżeczki suchych drożdży
  • Ciasto właściwe:
  • 3 szklanki maki pszennej typ 650
  • 1,25 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na bidze
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wodę. Zamieszać i zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Odstawić na minimum 12 h do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (ja swoją bigę wyrobiłam w maszynie do chleba i na noc w niej zostawiłam).Następnego dnia do bigi dołożyć pozostałą mąkę, wodę, sól oraz drożdże i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (ponownie zagniotłam w maszynie). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (długość 30 cm). Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić chleb. Piec 40 minut. po tym czasie wyjąc z formy i dopiekać od spodu jeszcze 5-10 minut w zależności od potrzeby. Chleb wystudzić na kratce, kroić dopiero gdy ostygnie
Chleb pszenny na bidze
Do miski wsypać mąkę dodać drożdże i wodę Zamieszać i zagnieść jednolite zwarte ciasto Odstawić na minimum 12 h do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej
Chleb pszenny na bidze
Następnego dnia do bigi dołożyć pozostała mąkę wodę sól i drożdże i zagnieść ciasto Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny
Chleb pszenny na bidze
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę krótko zagnieść uformować bochenek
Chleb pszenny na bidze
Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę