Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na drożdżach z pestkami dyniWykonanie:
Do misy wsypujemy mąkę przesianą, dodajemy do niej drożdże, wsypujemy sól i zalewamy ciepła wodą.
Dodajemy miód i pestki dyni.
Miksujemy ( końcówka hak) na najmniejszych obrotach koło 15 minut. Wyjmujemy ciasto z miski i rękoma już wyrabiamy ciasto z 10 minut.
Oliwą skrapiamy miskę i wkładamy ciasto , wkładamy miskę z ciastem do woreczka i zostawiamy tak na 3 godziny.
Ciasto wyrośnie i wtedy wyjmujemy z miski robimy jakby prostokąt i zwijamy ciasto jak roladę dosyć ciasno. Formujemy bochenek i kładziemy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiamy go do wyrośnięcia na 20 minut, przecinamy na skos ostrym nożem tak trzy nacięcia starczą.
Pieczemy w 230 stopniach 10 minut , potem skręcamy do 200 i pieczemy 15 minut ,teraz skręcamy do 180 i pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chlebek na kratkę by ostygł .
zbysiowa