Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb z płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy chleb na suszonych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i pestek dyni.

Pszenny chleb z płatkami owsianymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pszenny chleb z płatkami owsianymi

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej płatki owsiane, pestki dyni, sól, cukier i suszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Do sypkich składników wlać wodę i mleko. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 1-1,5 godziny (jak ciasto ładnie wyrośnie) ciasto ponownie zagnieść. Z ciasta uformować owalny bochenek i ułożyć go na natłuszczonej blasze. Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto wyrośnie, posmarować je z wierzchu białkiem. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny.
Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.