Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny na zaczynie pszennym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny chlebek na zakwasie :)

Chleb pszenny na zaczynie pszennym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na zaczynie pszennym

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zaczynie pszennym
Do miski wrzucamy zakwas żytni (dokarmiony około 10-12 godzin wcześniej). Dodajemy 150 g letniej wody i 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 12-14 godzin. Następnego dnia rano dodajemy do zaczynu 400 g wody, sól i 250 g mąki pszennej typ 650. mieszamy dokładnie. Dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wykładamy ciasto na omączoną stolnicę, zagniatamy, formujemy bochenek i przekładamy do dużej keksówki. Owijamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. U mnie rosło około 3 godzin. Pod koniec postawiłam formę na grzejnik. Ciasto wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Zmniejszyć od razu temperaturę do 220 i piec około 35 minut. następnie wyjąć z formy i dopiec od spodu około 5-10 minut (wszystko zależy od formy i wysokości chleba). Gotowy chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Chleb pszenny na zaczynie pszennym
Do miski wrzucamy zakwas żytni Dodajemy 150 g letniej wody i 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej.
Chleb pszenny na zaczynie pszennym
Następnego dnia rano dodajemy do zaczynu 400 g wody, sól i 250 g mąki pszennej typ 650. mieszamy dokładnie. Dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto.
Chleb pszenny na zaczynie pszennym
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Chleb pszenny na zaczynie pszennym
Wykładamy ciasto na omączoną stolnicę, zagniatamy, formujemy bochenek i przekładamy do dużej keksówki.