Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na zaczynie pszennym
Do miski wrzucamy zakwas żytni (dokarmiony około 10-12 godzin wcześniej). Dodajemy 150 g letniej wody i 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 12-14 godzin. Następnego dnia rano dodajemy do zaczynu 400 g wody, sól i 250 g mąki pszennej typ 650. mieszamy dokładnie. Dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wykładamy ciasto na omączoną stolnicę, zagniatamy, formujemy bochenek i przekładamy do dużej keksówki. Owijamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. U mnie rosło około 3 godzin. Pod koniec postawiłam formę na grzejnik. Ciasto wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Zmniejszyć od razu temperaturę do 220 i piec około 35 minut. następnie wyjąć z formy i dopiec od spodu około 5-10 minut (wszystko zależy od formy i wysokości chleba). Gotowy chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.