Sposób przygotowania:
Chleb pszenny wg Agiatis
Ciasto wyrabiałam w maszynie do wypieku chleba dodając na początku produkty płynne potem sól, mąkę i drożdże i cukier. Ważne aby drożdże nie zetknęły się z sola. Gdy jednak nie macie maszynki, wyrabiamy ciasto ręcznie. do miski wlewamy kolejno "mokre" składniki. Przy czym mleko i woda mają być letnie. Następnie wsypujemy sól, mąkę, drożdże instant i cukier. Wyrabiamy ciasto. Konsystencja powinna być zwarta,nie lejąca sie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naokoło godzinę pod przykryciem. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice wyrabiamy chwilę, formujemy pożądany kształt bochenka - my lubimy podłużny. nacinamy górę, smarujemy mlekiem, obsypujemy makiem, lub innym dodatkiem który Wam odpowiada, pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 35 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220*C. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do190*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy na kratce.