Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierogi z grzybami leśnymi
Farsz: surowe zamrożone grzyby gotujemy 30 minut, odcedzamy i studzimy. W międzyczasie na patelni przesmażamy na złoty pokrojoną w piórka cebulkę. Przestudzone grzyby i przesmażoną cebulkę przekręcamy w maszynce do mięsa. Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła – odstawiamy. Drożdże rozkruszamy do miseczki posypiemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, po środku robimy wgłębienie wlewamy rozczyn, lekko przestudzone mleko z masłem, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy wszystko ręką na jednolite gładkie ciasto. Kiedy uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut lub do momentu podwojenia przez nie objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku każdego kładziemy łyżkę farszu o zlepiamy je jak tradycyjne pierogi. Układamy je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem (zachowując odstępy, ciasto będzie jeszcze rosło), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
W miseczce rozkłócamy jajko z łyżeczką mleka lub wody, tak przygotowanym jajkiem smarujemy za pomocą pędzelka pierogi. Pierogi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 12-15 minut.
Upieczone pierogi serwujemy np. z czerwonym barszczem.
Smacznego
Ciasto: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła – odstawiamy. Drożdże rozkruszamy do miseczki posypiemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, po środku robimy wgłębienie wlewamy rozczyn, lekko przestudzone mleko z masłem, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy wszystko ręką na jednolite gładkie ciasto. Kiedy uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut lub do momentu podwojenia przez nie objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku każdego kładziemy łyżkę farszu o zlepiamy je jak tradycyjne pierogi. Układamy je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem (zachowując odstępy, ciasto będzie jeszcze rosło), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
W miseczce rozkłócamy jajko z łyżeczką mleka lub wody, tak przygotowanym jajkiem smarujemy za pomocą pędzelka pierogi. Pierogi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 12-15 minut.
Upieczone pierogi serwujemy np. z czerwonym barszczem.
Smacznego