reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Chleb pszenny z garnka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem upiekłam w 100% z mąki pszennej, ale żeby było choć nieco zdrowiej to dodałam do niego ziarenka słonecznika i siemienia.

Chleb pszenny z garnka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenny z garnka

 

 

  • 410 g ciepłej wody

 

 

  • 1,5-2 łyżeczki cukru

 

 

  • 2 łyżki siemienia lnianego

 

  • 50 g pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z garnka

przygotowanie

Chleb pszenny z garnka
ciasto najlepiej przełożyć do miski wysmarowanej olejem

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, wlewam odrobinę wody i mieszamy do rozpuszczenia.

Zaczyn odstawiamy na 10 minut,

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziarna, sól, zaczyn i resztę wody wyrabiamy do połączenia się składników.

wyrastanie

Chleb pszenny z garnka
deskę obsypujemy grubą warstwą maki - ciasto nie bedzie nam sie lepiło

Miskę smarujemy olejem, przekładamy do niej ciasto ( górę też można posmarować) przykrywamy dokładnie folią spożywczą i czystą ściereczką.

Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny- wypróbowałam, wystarczy :)

Wszystko zależy od temperatury, ale ciasto musi podwoić swoją objętość.

Przy pomocy grubych rękawic kuchennych i wyciągamy gorący garnek.

pieczenie

Chleb pszenny z garnka
aby sprawdzić czy chleb jest upieczony opukujemy dół- głuchy odgłos sugeruje że bochenek jest już upieczony

Ciasto wykładamy na stolnicę grubo obsypana mąką i formujemy bochenek -można do przełożyć go na cienką deseczkę, będzie nam łatwiej przenosić do garnka

Przekładamy ostrożnie bochenek, przykrywamy i wkładamy z powrotem do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, potem ściągamy pokrywę i dopiekamy przez 15 minut

aż bochenek się ślicznie zrumieni.

Upieczony wyciągamy z garnka i studzimy na kratce


Tagi:

pieczywo chleb