Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z garnkaprzygotowanie
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, wlewam odrobinę wody i mieszamy do rozpuszczenia.
Zaczyn odstawiamy na 10 minut,
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziarna, sól, zaczyn i resztę wody wyrabiamy do połączenia się składników.
wyrastanie
Miskę smarujemy olejem, przekładamy do niej ciasto ( górę też można posmarować) przykrywamy dokładnie folią spożywczą i czystą ściereczką.
Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny- wypróbowałam, wystarczy :)
Wszystko zależy od temperatury, ale ciasto musi podwoić swoją objętość.
Przy pomocy grubych rękawic kuchennych i wyciągamy gorący garnek.
pieczenie
Ciasto wykładamy na stolnicę grubo obsypana mąką i formujemy bochenek -można do przełożyć go na cienką deseczkę, będzie nam łatwiej przenosić do garnka
Przekładamy ostrożnie bochenek, przykrywamy i wkładamy z powrotem do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, potem ściągamy pokrywę i dopiekamy przez 15 minut
aż bochenek się ślicznie zrumieni.
Upieczony wyciągamy z garnka i studzimy na kratce