Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z garnka żeliwnego
ZACZYN: w misce wymieszać składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie miskę z zaczynem wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia na godzinę przed planowanym przygotowaniem chleba zaczyn wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił. Z drożdży, łyżki mąki i 2-3 łyżek letniej wody zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn połączyć z ocieplonym zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski wysypanej mąką i odstawić na 4 godziny do wyrastania. W tym czasie należy ciasto co godzinę składać.Po tym czasie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka do wyrastania.Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny z pokrywą, nastawić piekarnik na 250°C. Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę w dalszym ciągu nagrzewać go razem z pustym garnkiem jeszcze przez 10 minut. Bardzo ostrożnie wyjąć garnek i energicznie, ale delikatnie przełożyć wyrośnięte ciasto chlebowe do gorącego garnka. Piec 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 20-25 minut. Wyjąć chleb z garnka, w dalszym ciągu bardzo ostrożnie, na kratkę kuchenną. Jeśli stukając w chleb od spodu usłyszymy głuchy odgłos oznacza to, że chleb jest upieczony.
agabi22