Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny z miodem i lawendą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczny domowy chleb na zakwasie z dodatkiem miodu i suszonych kwiatków lawendy. Najlepiej pasuje do twarożku i sera żółtego

Chleb pszenny z miodem i lawendą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z miodem i lawendą

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z miodem i lawendą
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodać 100 g wody i zakwas. Wymieszać, przykryć folią i odstawić na całą noc. Następnego dnia do misy robota wsypać obie mąki i sól, dodać miód, wodę, cały zaczyn i wsypać suszone kwiaty lawendy. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie zanieść ponownie, przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch zwilżoną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastania.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce bez formy. Kroić na kromki po całkowitym ostudzeniu
Chleb pszenny z miodem i lawendą
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodać 100 g wody i zakwas. Wymieszać, przykryć folią i odstawić na całą noc.
Chleb pszenny z miodem i lawendą
Następnego dnia do misy robota wsypać obie mąki i sól, dodać miód, wodę, cały zaczyn i wsypać suszone kwiaty lawendy.
Chleb pszenny z miodem i lawendą
Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Chleb pszenny z miodem i lawendą
Następnie zanieść ponownie, przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch zwilżoną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastania.