Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowy chleb z trzech rodzajów pszennej mąki z dodatkiem miodu wielokwiatowego.

Chleb z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z miodem

 

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1,5 czubatej łyżki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • białko jaj do posmarowania

Sposób przygotowania:

Chleb z miodem
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, miód i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich otręby i sól, dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać ciepłą wodę i podrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. jednej godzinie ciasto ponownie zagnieść. Foremkę (Ja użyłam dwóch: małej keksówki i tortownicy 22 cm, ale można użyć jednej większej) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do foremki przełożyć ciasto. Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Foremkę z ciastem wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika.
Chleb z miodem
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka cukru miodu drożdży i mąki.
Chleb z miodem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb z miodem
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Chleb z miodem
Wyrośnięte w foremce ciasto posmarowane białkiem.

Tagi:

chleb