Sposób przygotowania:
Chleb z miodem
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, miód i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich otręby i sól, dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać ciepłą wodę i podrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. jednej godzinie ciasto ponownie zagnieść. Foremkę (Ja użyłam dwóch: małej keksówki i tortownicy 22 cm, ale można użyć jednej większej) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do foremki przełożyć ciasto. Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Foremkę z ciastem wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika.