czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb z ziarnami i suszonymi morelami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Teraz już wiem, że nie ma nic wspanialszego od zapachu świeżo upieczonego, domowego chleba...

Chleb z ziarnami i suszonymi morelami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb z ziarnami i suszonymi morelami

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ziarnami i suszonymi morelami
Mąkę żytnią zmieszać ze 150ml letniej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia mąkę pszenną przesiać, połączyć z orzechami, pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody. Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić. Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st.
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami
formujemy okrągły chleb, ukłądamy na blasze

Tagi:

chleb pieczywo