Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Chleb z musztardą, miodem i otrębami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

taki chleb upiekłam dzisiaj bo dzisiaj jest World Bread Day

Chleb z musztardą, miodem i otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z musztardą, miodem i otrębami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z musztardą, miodem i otrębami
drożdże rozmieszałam z pięcioma łyżkami wody, szczyptą cukru i 1 łyżeczką mąki pszennej, zostawiłam na 10 minut. Resztę mąki pszennej i mąkę żytnią przesiałam do miski, dodałam sól i otręby, wymieszałam. Do mieszanki sypkich składników dolałam spienione drożdże, miód wymieszany z musztardą oraz resztę wody i olej, zagniotłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Uformowane w kulę odstawiłam do wyrośnięcia w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą. Powinno podwoić swoją objętość. Gdy tak się stało wyjęłam je na oprószony mąką blat, rozpłaszczyłam na prostokąt i złożyłam boki do środka formują podłużny bochenek. Foremkę ceramiczną do pieczenia (25x17 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i włożyłam ciasto. Ponownie ostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy chlebek podrósł nacięłam go kilka razy, posmarowałam wodą i posypałam niewielką ilością otrąb. Piekłam go ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C , grzanie góra/dół, na dół piekarnika wstawiłam miseczkę z wodą. Po upieczeniu wystudziłam na kratce.
Chleb z musztardą, miodem i otrębami
suche drożdże rozmieszałam w niewielkiej ilości wody z odrobiną cukru i poczekałam aż się zaczną pienić
Chleb z musztardą, miodem i otrębami
musztardę wymieszałam z miodem i dodałam do sypkich składników - wlałam też wodę i drożdże
Chleb z musztardą, miodem i otrębami
gdy chleb wyrósł zagniotłam go ponownie i włożyłam do foremki żeby znów wyrósł
Chleb z musztardą, miodem i otrębami
podrośnięty nacięłam kilka razy - posmarowałam wodą i posypałam otrębami

Tagi:

chleb