Sposób przygotowania:
Chleb z musztardą, miodem i otrębami
drożdże rozmieszałam z pięcioma łyżkami wody, szczyptą cukru i 1 łyżeczką mąki pszennej, zostawiłam na 10 minut. Resztę mąki pszennej i mąkę żytnią przesiałam do miski, dodałam sól i otręby, wymieszałam. Do mieszanki sypkich składników dolałam spienione drożdże, miód wymieszany z musztardą oraz resztę wody i olej, zagniotłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Uformowane w kulę odstawiłam do wyrośnięcia w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą. Powinno podwoić swoją objętość. Gdy tak się stało wyjęłam je na oprószony mąką blat, rozpłaszczyłam na prostokąt i złożyłam boki do środka formują podłużny bochenek. Foremkę ceramiczną do pieczenia (25x17 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i włożyłam ciasto. Ponownie ostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy chlebek podrósł nacięłam go kilka razy, posmarowałam wodą i posypałam niewielką ilością otrąb. Piekłam go ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C , grzanie góra/dół, na dół piekarnika wstawiłam miseczkę z wodą. Po upieczeniu wystudziłam na kratce.
kołczu