Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem
-Wieczorem odświeżyć zakwas. -Następnego dnia umieścić go w misce , dodać letnią wodę i miód. -Składniki dokładnie wymieszać /np. przy pomocy widelca/. -Dodać mąkę , sól i zarobić ciasto. -Kiedy mąka wchłonie wodę i utworzy się zwarta masa , ciasto przełożyć na blat i kontynuować wyrabianie. - Zagniatać ciasto starannie i energicznie, a kiedy stanie się gładkie i sprężyste uformować kulę. - Naciąć wierzch i przykryć ściereczką. -Pozostawić do wyrośnięcia na ok.3 godziny. -Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat , rozciągnąć palcami na kształt kwadratu i posypać wierzch prażonym słonecznikiem. -Złożyć ciasto w kopertę , spłaszczyć palcami i złożyć ponownie. -Uformować okrągły bochenek. -Na spód omączonego koszyka wsypać garstkę słonecznika i włożyć do niego uformowane ciasto łączeniem do góry. -Koszyczek przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce. -Po ok.2 godzinach /czasem wcześniej/chlebek powinien podwoić swoją objętość ,a wgłębienie zrobione w cieście palcem nie. powinno sprężynować/ -Godzinkę przed końcem wyrastania piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. -Wyrośnięty chlebek przełożyć z koszyka na blaszkę/u mnie pokryta papierem/, zrobić nacięcie /np. żyletką/ i wstawić do naparowanego piekarnika. -Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 200 st. i piec chlebek ok.20-25 minut. -Upieczony chlebek studzić na kratce.