Sposób przygotowania:
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie
Do dużej miski wsypujemy 700 gram mąki i dodajemy zakwas. Wyrabiamy ciasto, w trakcie dolewając wody. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc. Następnie wsypujemy resztę mąki i dodajemy pozostałe składniki: sól i miód. Dolewamy 300 ml wody i wyrabiamy ciasto. Dodajemy ziarna i mieszamy.
Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto do około 2/3 wysokości. Zostawiamy na około 5-6 godzin.
Pieczemy chleb przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremek i kładziemy na ściereczce lub drewnianej desce.
Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto do około 2/3 wysokości. Zostawiamy na około 5-6 godzin.
Pieczemy chleb przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremek i kładziemy na ściereczce lub drewnianej desce.