nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Chleb z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pszenny z siemieniem oraz słonecznikiem, bardzo prosty i szybki

Chleb z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb z siemieniem lnianym

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 żółtko
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 4 dkg masła
  • pół łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Chleb z siemieniem lnianym
Mąkę mieszamy z solą i masłem. W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok godzinę. Formujemy bochenek chleba, smarujemy żóltkiem i posypujemy siemieniem oraz słonecznikiem. Blachę smarujemy tłuszczem, przekładamy chleb i pieczemy przez 30 minut w temp. 225 stopni
Chleb z siemieniem lnianym
Uformowany bochenek pieczemy w piekarniku przez 30 minut
Chleb z siemieniem lnianym
Tworzy nam się pyszna i chrupiąca skórka

Tagi:

chleb