Sposób przygotowania:
Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebuląEtap 1

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 3

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.
Etap 4

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 6

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.