migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny domowy chlebek pszenno-żytni na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne , ja miałam owsiane i takie dałam. Z podanych składników wyjda dwa wspaniałe bocheneczki.

Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach
W letnim mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać mąki z solą, siemieniem i otrębami. Ja dałam otręby owsiane ale można dodać pszenne lub żytnie. Do miski z wymieszanymi składnikami dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto dodając po trochu letniej wody. Gotowe ciasto odstawić na ok godzinkę aby podwoiło objętość. Ciasto ze względu na dodatek mąki żytniej powinno być gęste i kleiste. Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonych keksówek. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Ja zerkam zazwyczaj na foremki, przed wyrośnięciem ciasta jest na wysokości ok 3/4 gdy chlebki są już wyrośnięte i gotowe do pieczenia jest pełna foremka. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować wodą i posypać odrobiną siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50-60 minut, opcja góra-dól. Po upieczeniu chlebki wyjąć z foremek, wierzch ponownie posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia.
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach
Etap 1 W letnim mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia.
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach
Etap 2 Gotowe ciasto odstawić na ok godzinkę aby podwoiło objętość.
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach
Etap 3 Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonych keksówek. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30-60 minut.
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach
Etap 4 Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować wodą i posypać odrobiną siemienia.

Tagi:

chleb pieczywo