lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, smaczny, rewelacyjny no chyba już wszystko powiedziałam o chlebku z żurawiną. Warto zrobić, posmakować i powiedzieć samemu jak smakuje.

Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi

Wykonanie:

Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy do misy, dodajemy po kolei składniki sypkie czyli drożdże, sól, cukier, otręby pszenne, żurawinę. Zalewamy to ciepłą wodą i mieszamy łyżką. Przykrywamy misę kloszem szklanym i zostawiamy do wyrośnięcia.

Jak jest ciepło to szybciej wyrasta ciasto, wystarczy by podwoiło swoją objętość.

Blaszkę obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto, zostawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia i do pieca.

Piec parowy nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15 minut potem zmniejszamy do 180 i pieczemy 30 minut.

Chlebek rewelacja - smaczny, słodki pycha.

Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi
Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy do misy, dodajemy po kolei składniki sypkie czyli drożdże,sól,cukier,otręby pszenne, żurawinę.
Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi
Zalewamy to ciepłą wodą i mieszamy łyżką.Przykrywamy misę kloszem szklanym i zostawiamy do wyrośnięcia.
Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi
Jak jest ciepło to szybciej wyrasta ciasto,wystarczy by podwoiło swoją objętość .
Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi
Blaszkę obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto, zostawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia i do pieca.
Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę niech stygnie.Chlebek rewelacja ,smaczny słodki pycha.