Sposób przygotowania:
Pęczotto z burakami i chorizo
Kaszę opłukałam, przełożyłam na sito. Chorizo pokroiłam w plastry, wytopiłam z tłuszczu w rondelku, kiełbasę wyjęłam, a do rondla wsypałam kaszę i obsmażyłam, żeby każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Zalałam wrzątkiem, wsypałam wegetę i gotowałam, aż kasza była al dente, odcedziłam.
Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oliwie. Suszone pomidory pokroiłam w kostkę.
Buraki obrałam, pokroiłam w kostkę, razem z chorizo dodałam do cebuli, wrzuciłam tymianek, podlałam winem i zagotowałam.
Wsypałam kaszę, doprawiłam do smaku, wymieszałam, przykryłam i gotowałam na małym ogniu ok 10 minut, aż płyn całkowicie się wchłonął. Przed podaniem posypałam tartym serem.
Smacznego!
Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oliwie. Suszone pomidory pokroiłam w kostkę.
Buraki obrałam, pokroiłam w kostkę, razem z chorizo dodałam do cebuli, wrzuciłam tymianek, podlałam winem i zagotowałam.
Wsypałam kaszę, doprawiłam do smaku, wymieszałam, przykryłam i gotowałam na małym ogniu ok 10 minut, aż płyn całkowicie się wchłonął. Przed podaniem posypałam tartym serem.
Smacznego!