Sposób przygotowania:
Chleb z żurawiną i ziarnamiETAP 1:

Drożdże wymieszać z cukrem i 100 ml wody, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
ETAP 2:

Do miski wsypać mąkę, dodać orzechy, żurawinę, siemię lniane, słonecznik, 3 łyżki płatków owsianych i sól, wymieszać.
ETAP 3:

Następnie wlać resztę wody, oliwę i rozczyn.
ETAP 4:

Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem około 8-10 minut.
ETAP 5:

Przełożyć do posmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 30/12 cm, posmarować mlekiem, posypać płatkami owsianymi.
Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50-60 minut.
Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.