Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z żurawiną
Mąkę łączymy z ziarnami, solą i otrębami. Dobrze wszystko mieszamy. W drugim naczyniu łączymy wodę, oliwę, cukier i drożdże. Mieszamy dokładnie. Zalewamy płynaem suchą mieszankę i odstawiamy na chwilę na 5-10 minut. Po chwili wszystko razem dokładnie łączymy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok 5-10minut. Ciasto będzie dość kleiste, takie być powinno. Na koniec dodajemy posiekaną żurawinę. Odstawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie zwilżamy ręce i formujemy bochenek. Wkładamy go do foremki wysmarowanej tłuszczem. Zwilżamy ciasto mlekiem i posypujemy kminkiem i czarnuszką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 - 60 min aż podwoi objętość. Nagrzewamy piec do 190-200oC. Na dno (na najniższą półkę) wstawiamy naczynie z wodą. Delikatnie przenosimy formę z ciastem- ja robię to wcześniej zanim piecyk się mocno nagrzeje, bo ciasto przeżyje szok termiczny i nam opadnie zamiast rosnąć - tak mi się już zdarzyło, ale może to nie reguła:) Pieczemy ok.45 min. Po wyjęciu chleba z pieca zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce aby odparował.