Sposób przygotowania:
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól,cukier. Wlewamy olej i ciepłą wodę i dodajemy 4 łyżki słonecznika. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę z ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.
Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.
Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.