kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb pszenny ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny domowy chlebek z dodatkiem słonecznika. Chleb pięknie wyrasta i ma brązową skórkę. Polecam.

Chleb pszenny ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny ze słonecznikiem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży - 7 gram
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki słonecznika
  • woda do posmarowania chleba
  • keksówka 27 x 8 x 7
  • papier do pieczenia
  • duża garść słonecznika do posypania chleba

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny ze słonecznikiem
Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól,cukier. Wlewamy olej i ciepłą wodę i dodajemy 4 łyżki słonecznika. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę z ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.
Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Wszystkie składniki na chleb wkładamy do miski.
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Wyrośniete ciasto na chleb po 30 minutach.
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Wyrośnie ciasto na chleb przekładamy do blaszki.
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Ciasto na chleb posypujemy ziarnami słonecznika.

Tagi:

chleb pieczywo