Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny ze słonecznikiem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kolejny pyszny chlebek do kolekcji ;)

Chleb pszenny ze słonecznikiem na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenny ze słonecznikiem na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny ze słonecznikiem na zakwasie
Mąki wymieszać z solą. Wlać olej wymieszany z wodą i zakwasem. Dodać 50 g słonecznika i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie, przełożyć do keksówki (długości 20 cm). Posmarować wodą i posypać słonecznikiem (drugie 50 g). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2-3 godziny. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut. Następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec kolejne 30 minut. Ostudzić na kratce
Chleb pszenny ze słonecznikiem na zakwasie
Mąki wymieszać z solą. Wlać olej wymieszany z wodą i zakwasem. Dodać 50 g słonecznika i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Chleb pszenny ze słonecznikiem na zakwasie
Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie, przełożyć do keksówki