Sposób przygotowania:
Chleb razowy
Letnią wodę wlać do miseczki, dodać drożdże, cukier i wymieszać odłożyć na 8-10 minut w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, wsypać sól i wymieszać, dodać rozczyn z drożdży. Wymieszać łyżką i później rękoma lub robotem.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut .Wyjąć i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 -200 stopni około godziny.
Po wyjęciu ciepły skropić wodą i przykryć ściereczką.
Mąkę przesiać, wsypać sól i wymieszać, dodać rozczyn z drożdży. Wymieszać łyżką i później rękoma lub robotem.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut .Wyjąć i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 -200 stopni około godziny.
Po wyjęciu ciepły skropić wodą i przykryć ściereczką.