jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chleb razowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny chleb razowy upieczony bez konserwantów smakuje inaczej, te ze sklepów już się nie którym znudziły.

Chleb razowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb razowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowy
Letnią wodę wlać do miseczki, dodać drożdże, cukier i wymieszać odłożyć na 8-10 minut w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować. 

Mąkę przesiać, wsypać sól i wymieszać, dodać rozczyn z drożdży. Wymieszać łyżką i później rękoma lub robotem. 

Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut .Wyjąć i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 -200 stopni około godziny. 

Po wyjęciu ciepły skropić wodą i przykryć ściereczką.
Chleb razowy
drożdże rozpuścić z wodą i cukrem ,odstawić na 10 minut
Chleb razowy
do miski z przesianą mąką i solą wlać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto .
Chleb razowy
Wyrobione ciasto i wyrośnięte przełożyć do blaszki i odstawić jeszcze na chwilę
Chleb razowy
Upieczony jeszcze ciepły można skropić wodą aby skórka była mniej spieczona

Tagi:

pieczywo chleb