Sposób przygotowania:
Chleb Razowy na zakwasie - wyśmienity
I.PRZYGOTOWANIE ZAKWASU NA CHLEB A)Kupujemy mąkę razową ( WHOLEMEAL ) - Żytnią B ) Do miski wsypujemy 6 czubatych łyżek stołowych mąki i zalewamy 100 ml letniej wody. Wszystko dokładnie mieszamy łyżka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce gdzie nie ma przeciągów. C ) Następnego dnia rano do miski z zakwasem dodajemy 6 czubatych łyżek mąki i dodajemy 100 ml wody. Wszystko mieszamy i odstawiamy przykrywając ściereczką. D )Całą operację powtarzamy przez następne 4 dni ( razem 6 dni licząc od pierwszego dnia) E )Zakwas będzie gotowy po 6 dniach kiedy zbrązowieje lekko i na jego powierzchni pojawia się bąbelki. II.PIECZEMY CHLEB 1.Do dużej miski wsypuję mąkę, sól, płatki owsiane i dokładnie mieszam 2.W 300 ml letniej wody rozpuszczam drożdże i dodaje 2 łyżki stołowe brązowego cukru. Wszystko dokładnie mieszam do rozpuszczenia. Następnie wlewam do miski z mąką 3.W kolejnych 300 ml letniej wody rozpuszczam 2 łyżki stołowe miodu i wlewam do miski z mąką 4.Do miski z maka dodaje 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 5.Następnie dodaje 600 ml płynnego zakwasu 6.Następnie wlewam do wszystkiego szklankę maślanki ale o temperaturze pokojowej. 7.Wszystko mieszam dokładnie łyżką stołową lub drewniana, tak aby mąka wchłonęła wszystkie składniki. Nie może być widać białego proszku, musi być jednolita masa. 8.Miskę z masą odstawiam na 1 godzinę i przykrywam ściereczką 9.Po godzinie smaruje 3 keksówki masłem, może być roślinne lub margaryna. 10.Masę w misce należy przemieszać jeszcze raz po godzinie ( powinna urosnąć) 11.Do keksówek nakładamy łyżką masę do ¾ wysokości czyli trochę więcej niż połowa keksówki. 12.Wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem w 3 miejscach po skosie i smarujemy gorącą wodą ( najlepiej pędzlem silikonowym) i posypujemy ulubionymi ziarnami. 13.Piekarnik nagrzewamy na 100 stopni, wkładamy keksówki na 10 minut do wyrośnięcia, następnie podkręcamy temperaturę do 180 stopni. Tak pieczemy przez kolejne 60 minut. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze 8 - 10 minut obserwując chleb aby się nie spalił. 14.Od razu po upieczeniu wyjmujemy gorący chleb z keksówek. Jeżeli spód i boki są blade to należy włożyć chleb dołem do góry jeszcze na 5-10 minut w temperaturze 230 stopni. Niektóre keksówki nie dopiekają czasami dołu ale jest to indywidualna sprawa piekarnika lub naszej formy do chleba 15.Chleb można dopiero kroić następnego dnia, im starszy tym lepiej smakuje. Moje foremki mają wymiary 20 cm. x 10 cm. x 7 cm. i według podanego przepisu i proporcji wypiekam trzy chlebki. 16.WAŻNE !!!! JEŚLI BĘDZIECIE CHCIELI MIEĆ ZAKWAS NA KOLEJNY WYPIEK CHLEBA NALEŻY ZOSTAWIĆ Z TEGO ZAKWASU DWIE ŁYŻKI STOŁOWE I DO TEGO DODAĆ 6 ŁYŻEK STOŁOWYCH MĄKI PLUS 100 ml. WODY I DOBRZE WYMIESZAĆ - PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I NASTĘPNEGO DNIA PATRZ I ROB ZGODNIE Z DYREKTYWĄ PUNKT 1 PODPUNKT C 17.:):):):) - SMACZNEGO !!!!!
Biofanka
queen
SzybkaKasia