Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierniczki z chleba razowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oryginalny przepis na pierniczki z chleba razowego

Pierniczki z chleba razowego

Składniki:

Pierniczki z chleba razowego

 

  • 50 dag chleb razowy,
  • 3 szt bialka,
  • 30 dag miód,
  • 1 łyżka budyń czekoladowy,
  • 5 dag orzechy arachidowe,
  • 1 szt przyprawa do pierników,
  • 4 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • masło do formy

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki z chleba razowego
Blaszkę wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Chleb wysuszyć, przemleć w maszynce. Do rondla wlać miód, rozgrzać, wsypać chleb, budyń, przyprawę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Do zimnej masy dodać ubitą na sztywną pianę białka i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować okrągłe spłaszczone ciasteczka, ułożyć na przygotowanej blaszce, posypać posiekanymi orzechami. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni około 25 minut.