Sposób przygotowania:
Chleb razowy z pestkami dyni
Dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy sporządzić zakwas - wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do dość głębokiego naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać dość rzadką papkę. Zakwas przykryć ścierką i odstawić na 2 doby do ciepłego miejsca, po tym czasie ma pachnieć octem. Drożdze pokruszyć, dodać cukier, rozetrzeć, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Dodać łyżkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać mąkę, sól, kminek, łyżkę pestek z zaczynem i zakwasem. Wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta, przykryć i odstawić na pół godziny do ciepłego miejsca. Następnie uformować bochenek, na dno formy wsypać trochę pestek, na to dać ciasto i znów przykryć i odstawic do wyrośniecia. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec ok. 40-50 minut.