śa

śa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Chleb razowy z aromatycznymi dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój pierwszy i na pewno nie ostatni chleb jaki upiekłam. Chrupiąca skórka, wilgotne, pachnące wnętrze...Mniam.

Chleb razowy z aromatycznymi dodatkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb razowy z aromatycznymi dodatkami

 

  • 250 g zakwasu
  • 200 g mąki razowej pszennej
  • 200 g mąki razowej żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml wody
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki, tymianku, oregano,koperku, pora

Sposób przygotowania:

Chleb razowy z aromatycznymi dodatkami
Z zakwasu, mąki, soli i wody zarobić ciasto. Na koniec dodać posiekaną "zieleninę". Ciasto przełożyć do foremki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 3 h). Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Do środka włożyć naczynie z wodą. Chleb włożyć do piekarnika. Po 10 min zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec ok. 50-60 min. W czasie pieczenia wierzch chleba kilka razy skropić wodą. 
Chleb razowy z aromatycznymi dodatkami
Wodę należy lać ostrożnie, aby ciasto nie było za rzadkie
Chleb razowy z aromatycznymi dodatkami
Po upieczeniu zielonych dodatków nie było widać, ale było je czuć
Chleb razowy z aromatycznymi dodatkami
I niestety jeszcze kilka godzin zanim chleb będzie gotowy