kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

SUPERPRZEPIS

Chleb samo ziarno (bez mąki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pomysł upieczenia chleba z ziaren chodził za mną już od dawna. Kiedyś kupiłam taki w pobliskiej piekarni i nie mogłam o nim zapomnieć. Drogą prób opracowałam swoją własną i bardzo smaczną wersję. Jest nie tylko bardzo zdrowy ale również oryginalny.

Chleb samo ziarno (bez mąki)

Składniki:

Chleb samo ziarno (bez mąki)

 

Sposób przygotowania:

Chleb samo ziarno (bez mąki)

1

Chleb samo ziarno (bez mąki)
Obieramy ziarna z łupinek. Odważamy ziarna i połatki owsiane.

Odważamy nasiona i płatki owsiane.

2

Chleb samo ziarno (bez mąki)
Mieszankę ziaren i płatków owsianych łączymy z wodą, miodem i olejem.

Dolewamy wodę i olej oraz dokładamy miód i łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam małej foremki o wymiarach 20cm x 12cm ale jeśli nie dysponujecie taką można użyć aluminiowej foremki do pasztetów i zwiększyć ilość składników dwukrotnie.

3

Chleb samo ziarno (bez mąki)
Masę przekładamy do formy i tak pozostawiamy do specznienia na okoo 2h.

Masę przekładamy do formy i kilkukrotnie upuszczamy na blat a niewielkiej wysokości aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Zostawiamy na 2h.

4

Chleb samo ziarno (bez mąki)
Chleb studzimy pozostawiając w piekarniku np. na cała noc.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni C i pieczemy chleb około 70 minut. Chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i kroimy dopiero po wystygnięciu.
Najlepiej chleb upiec wieczorem. Do ran wystygnie i będzie idealny na zdrowe, pyszne śniadanko.


Tagi:

chleb