Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Chleb smażony z serem i pomidorami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

smażony chleb czyli coś z niczego

Chleb smażony z serem i pomidorami

Składniki:

Chleb smażony z serem i pomidorami

 

  • 6 dużych kromek lekko czerstwego chleba - może być biały razowy, z ziarnami...,
  • 1 duże jajko,
  • kilka łyżek mleka,
  • 1,5 czubata szkl. drobno startego sera Mozarella (takiego z bloku a nie kulki z zalewy!),
  • 2 pomidory,
  • do smaku: sól, papryka ostra mielona,
  • do smażenia: olej,
  • dodatkowo: posiekany szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Chleb smażony z serem i pomidorami
Kromki chleba powinny być dość grube. Przekrawamy je na pół, tak będzie łatwiej. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i papryką, dodajemy 3/4 sera, mieszamy - masa powinna być dość gęsta. Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki chleba maczamy w jajeczno-serowej masie z obu stron i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron aż będą złoto brązowe. Przekładamy na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidory myjemy, kroimy w plastry. Ta talerzach układamy porcje gorących grzanek, pomidorów i posypujemy resztą sera oraz posiekanym szczypiorkiem.