karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Chleb swojski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny chlebek wprost z domowego pieca

Chleb swojski

Składniki:

Chleb swojski

 

  • 65-70 dag mąki (żytnia 650 i pszenna 550)
  • 400-500 ml zakwasu (przepis osobno)
  • 200-300 ml wody
  • 1,5 łyżki soli
  • Słonecznik uprażony lub otręby

Sposób przygotowania:

Chleb swojski
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy zakwas i wodę. Do wszystkiego dodajemy słonecznik lub otręby. Zagniatamy. Jednolite ciasto wykładamy do 2 blaszek (keksowe) i odstawiamy na 6 godzin aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto wkładamy na nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Gotowe.
Smacznego :)

Tagi:

chleb