aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Chleb szpinakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy wyszedł tak pyszny, że nie mogłam od niego odejść

Chleb szpinakowy

Składniki:

Chleb szpinakowy

 

  • ½ kg mąki
  • ½ szklanki otrąb pszennych lub owsianych
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok 200 gr szpinaku ( może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Chleb szpinakowy
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać zgnieciony czosnek i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej misce zmieszać mąkę z otrębami. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do mąki. Dodać cukier, sól i wodę, a na końcu szpinak. Zagnieść ciasto w razie potrzeby dosypując mąkę lub dolewając wodę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie uformować bochenek i przełożyć do blaszki. Odstawić jeszcze na 20 min i upiec w nagrzanym piekarniku. ( ok. 1 godz.) Ciasto można przygotować także w maszynie do chleba. wystarczy wszystkie składniki włożyć do pojemnika i ustawić odpowiedni program

Tagi:

szpinak chleb