akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chleb szwajcarski na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Prosty, puszyste i mięciutki chlebek z mąki pszennej. Bardzo smaczny, doskonały na śniadanie ;) Polecam!

Chleb szwajcarski na drożdżach

Składniki:

Chleb szwajcarski na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb szwajcarski na drożdżach
Wszystkie składniki dobrze zmiksować miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Zajmie to około 10 minut. Przełożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką i uformować z niego bochenek. Odstawić na około 1 godzinę do napuszenia.

Naczynie żaroodporne nagrzać w piekarniku do 220 st.C. Napuszony chlebek nacechować ostrym nożem i ostrożnie przełożyć do gorącego naczynia razem z papierem. Przykryć pokrywką i piec przez około 30 minut w 220 st. C.

Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! ;)

(inspiracja/ źródło: Kulinarne Szaleństwa Maniusi)

Tagi:

chleb