Sposób przygotowania:
Chleb szwajcarski na drożdżach
Wszystkie składniki dobrze zmiksować miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Zajmie to około 10 minut. Przełożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką i uformować z niego bochenek. Odstawić na około 1 godzinę do napuszenia.
Naczynie żaroodporne nagrzać w piekarniku do 220 st.C. Napuszony chlebek nacechować ostrym nożem i ostrożnie przełożyć do gorącego naczynia razem z papierem. Przykryć pokrywką i piec przez około 30 minut w 220 st. C.
Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! ;)
(inspiracja/ źródło: Kulinarne Szaleństwa Maniusi)
Po tym czasie wyłożyć ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką i uformować z niego bochenek. Odstawić na około 1 godzinę do napuszenia.
Naczynie żaroodporne nagrzać w piekarniku do 220 st.C. Napuszony chlebek nacechować ostrym nożem i ostrożnie przełożyć do gorącego naczynia razem z papierem. Przykryć pokrywką i piec przez około 30 minut w 220 st. C.
Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! ;)
(inspiracja/ źródło: Kulinarne Szaleństwa Maniusi)