Sposób przygotowania:
Chleb turecki Pita
Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z pół szklanki ciepłej wody i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę i sól przesiać do miski w dołek wlać rozczyn oraz pozostałą wodę.Całość wymieszać, dodać oliwę i znowu mieszać, aż do połączenia się składników. w razie potrzeby dolać wody. Wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiać rekami przez 10 minut. Ciasto powinno być gładkie z małymi pęcherzykami.Włożyć je do miski wysmarowanej olejem a wierzch ciasta posmarować tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5godziny aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę z mąką i wygniatać przez około 2 minuty. Podzielić je na kawałki i rozwałkować na placki o grubości ok. 1cm. Placki położyć na czyste ściereczce posypanej mąką przykryć drugą i pozostawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni i po 20 minutach wstawić do niego nasmarowaną tłuszczem płytką blaszkę w celu nagrzania jaj. Na blasze kłaść placki w odległości 2 cm lekko posmarować zwilżonym pędzelkiem, można posypać dodatkowo czarnuszką wstawić do piekarnika i piec przez 6-10 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu zawinąć w papier pergaminowy. Chlebki powinny być białe i miękkie.