KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Chleb wieloziarnisty 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb wieloziarnisty o wiele zdrowszy od tego jedynie z mąki pszennej. Polecam !

Chleb wieloziarnisty 5

Składniki:

Chleb wieloziarnisty 5

 

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 5dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 litr wody
  • ziarna, mogą być różne, ja preferuję:
  • 5 łyżek uprażonego siemienia lnianego
  • pół szklanki słonecznika łuskanego
  • pół szklanki pestek z dyni łuskanych
  • szklanka otrąb żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • łyżka maku

 

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty 5
Przepis na dwie keksowe foremki. Drożdże dokładnie rozrabiamy w ciepłej wodzie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy . Następnie wsypujemy ziarna. Można wcześniej wszystkie ziarna uprażyć na patelni, jednak nie jest to konieczne. Dodajemy cukier i sól i wszystko razem dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki i czekamy około 30 minut aż ciasto urośnie. Piekarnik nastawiamy do 230 stopni i pieczemy chlebek przez około 45 minut, doglądając i ewentualnie zmniejszając temperaturę do 200 stopni. Smacznego!