Sposób przygotowania:
Chleb z kaszą jęczmienną i parówką
Do miski wsypać mąkę, przyprawy i kaszę i wymieszać najlepiej dłońmi rozdzielając ewentualne grudki kaszy. Parówki po zdjęciu osłonek pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Wlać wodę zmieszaną z olejem i wyrobić ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ciasto i przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami o wymiarach 32 x 12 cm (mierząc górne krawędzie ), posypać wierzch otrębami i można zrobić nacięcie. Zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gdy ciasto ładnie wyrośnie wstawić blaszkę z ciastem na kratkę z wyposażenia kuchenki na drugi poziom od dołu a na pierwszy włożyć blachę do której nalać wodę. Chleb piec 30 minut w 200 stopniach a potem kolejne 30 w 190 stopniach. Upieczony chleb wystudzić na kratce i podawać z dowolnymi dodatkami. Nam najlepiej smakuje z masłem i pomidorem.
marietta
zewa
Dziękuję :)