zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb z kaszą jęczmienną i parówką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Domowy chleb z kasza jęczmienną i parówką jest wilgotny i smaczny. Nam najlepiej smakował z masłem i pomidorem, oczywiście najlepiej gdyby to było domowe masło ale jak to mówią z braku laku...

Chleb z kaszą jęczmienną i parówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z kaszą jęczmienną i parówką

 

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g drożdży instant
  • 2 szk ugotowanej kaszy jęczmiennej ( wiejskiej )
  • 3 drobiowe parówki wędzone ( cienkie )
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej ziołowej
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1/4 szk oleju
  • prażone otręby pszenne do wysypania foremki i ciasta
  • olej do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania:

Chleb z kaszą jęczmienną i parówką
Do miski wsypać mąkę, przyprawy i kaszę i wymieszać najlepiej dłońmi rozdzielając ewentualne grudki kaszy. Parówki po zdjęciu osłonek pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Wlać wodę zmieszaną z olejem i wyrobić ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ciasto i przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami o wymiarach 32 x 12 cm (mierząc górne krawędzie ), posypać wierzch otrębami i można zrobić nacięcie. Zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gdy ciasto ładnie wyrośnie wstawić blaszkę z ciastem na kratkę z wyposażenia kuchenki na drugi poziom od dołu a na pierwszy włożyć blachę do której nalać wodę. Chleb piec 30 minut w 200 stopniach a potem kolejne 30 w 190 stopniach. Upieczony chleb wystudzić na kratce i podawać z dowolnymi dodatkami. Nam najlepiej smakuje z masłem i pomidorem.
Chleb z kaszą jęczmienną i parówką
Etap 1do miski wsypac mąkę kaszę i pokrojone parówki a potem resztę składników
Chleb z kaszą jęczmienną i parówką
Etap 2wyrobić ciasto i zostawić je do wyrośnięcia
Chleb z kaszą jęczmienną i parówką
Etap 3potem znowu wyrobić przełożyć do blaszki i znowu zaczekać aż wyrośnie
Chleb z kaszą jęczmienną i parówką
Etap 4chleb upiec i wystudzić a potem zajadać