Sposób przygotowania:
Chleb z kaszą kuskus i śmietaną
Kaszę zalać pół szklanki gorącej wody, odstawić do napęcznienia. Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesypać mąkę razową, sól, otręby, zarodki pszenne i 2 szklanki mąki pszennej. Dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać kaszę kuskus, śmietanę, olej i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podczas zagniatania dosypywać więcej pszennej mąki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do natłuszczonej foremki (np. średniej tortownicy lub keksówki). Odstawić na jeszcze pół godziny, żeby ponownie podrosło. Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem jaja. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę.