Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z kaszą kuskus i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowy domowy chleb z dodatkiem kaszy kuskus.

Chleb z kaszą kuskus i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z kaszą kuskus i śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kaszą kuskus i śmietaną
Kaszę zalać pół szklanki gorącej wody, odstawić do napęcznienia. Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesypać mąkę razową, sól, otręby, zarodki pszenne i 2 szklanki mąki pszennej. Dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać kaszę kuskus, śmietanę, olej i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podczas zagniatania dosypywać więcej pszennej mąki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do natłuszczonej foremki (np. średniej tortownicy lub keksówki). Odstawić na jeszcze pół godziny, żeby ponownie podrosło. Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem jaja. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Chleb z kaszą kuskus i śmietaną
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z cukrem.
Chleb z kaszą kuskus i śmietaną
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb z kaszą kuskus i śmietaną
Kasza śmietana olej i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.
Chleb z kaszą kuskus i śmietaną
Wyrośnięte ciasto przełożone do natłuszczonej foremki.