Sposób przygotowania:
Chleb z kaszą jaglaną i otrębami, na zakwasie
Do misy robota wsypać mąkę, otręby i sól. Wlać wodę i zakwas żytni (dokarmiony około 12 godzin wcześniej). Wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną (użyłam pozostałej z obiadu – ugotowanej na wodzie, myślę, że taka ugotowana na mleku też będzie dobra). Ciasto zagniatać na drugiej prędkości 3 minuty, na trzeciej – kolejne 3 minuty. Przykryć misę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny. Następnie przełożyć do formy (o średnicy 25cm), wyrównać mokrymi dłońmi, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny aż wyraźnie urośnie. Spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec około 50 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.