SUPERPRZEPIS

Chleb z kaszą jaglaną i otrębami, na zakwasie

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Chleb z kaszą jaglaną i otrębami, na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Wspaniały domowy chleb. Z wilgotnym wnętrzem, z pięknymi dziurkami, z chrupiącą skórką, zdrowymi ziarnami, otrębami i kaszą - idealny

Składniki:

Chleb z kaszą jaglaną i otrębami, na zakwasie

 

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 400 g wody
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki soli
  • Siemię lniane do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kaszą jaglaną i otrębami, na zakwasie
Do misy robota wsypać mąkę, otręby i sól. Wlać wodę i zakwas żytni (dokarmiony około 12 godzin wcześniej). Wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną (użyłam pozostałej z obiadu – ugotowanej na wodzie, myślę, że taka ugotowana na mleku też będzie dobra). Ciasto zagniatać na drugiej prędkości 3 minuty, na trzeciej – kolejne 3 minuty. Przykryć misę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny. Następnie przełożyć do formy (o średnicy 25cm), wyrównać mokrymi dłońmi, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny aż wyraźnie urośnie. Spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec około 50 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Chleb z kaszą jaglaną i otrębami, na zakwasie
Do misy robota wsypać mąkę, otręby i sól. Wlać wodę i zakwas żytni (dokarmiony około 12 godzin wcześniej).
Chleb z kaszą jaglaną i otrębami, na zakwasie
Wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną (użyłam pozostałej z obiadu – ugotowanej na wodzie, myślę, że taka ugotowana na mleku też będzie dobra).
Chleb z kaszą jaglaną i otrębami, na zakwasie
Ciasto zagniatać na drugiej prędkości 3 minuty, na trzeciej – kolejne 3 minuty. Przykryć misę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny.
Chleb z kaszą jaglaną i otrębami, na zakwasie
Następnie przełożyć do formy (o średnicy 25cm), wyrównać mokrymi dłońmi, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny aż wyraźnie urośnie. Spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym.