Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy pszenny chleb z owsianymi otrębami i smażoną cebulką.

Chleb z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z cebulą

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g otrębów owsianych
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • olej do smażenia
  • 2 duże cebule
  • 50 g świeżych drożdży
  • białko jaj do posmarowania

Sposób przygotowania:

Chleb z cebulą
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić ją lekko do smaku solą i przestudzić. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 1 czubatą łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich otręby i sól, dokładnie wymieszać. Do mąki z otrębami wlać wodę i podrośnięty rozczyn drożdżowy, dodać usmażoną cebulkę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. godzinie, jak ciasto ładnie wyrośnie, jeszcze raz je zagnieść i przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (użyłam kwadratowej tortownicy, ale można użyć większej foremki, bo ciasto nie rozlewa się na boki). Ciasto w foremce odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Foremkę z ciastem chlebowym wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika.
Chleb z cebulą
Pokrojona w kostkę cebula zrumieniona na oleju.
Chleb z cebulą
Rozczyn drożdżowy woda i cebulka dodane do sypkich składników.
Chleb z cebulą
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Chleb z cebulą
Wyrośnięte ciasto w foremce posmarowane białkiem.

Tagi:

chleb cebula