Sposób przygotowania:
Chleb z cebulą
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić ją lekko do smaku solą i przestudzić. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 1 czubatą łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich otręby i sól, dokładnie wymieszać. Do mąki z otrębami wlać wodę i podrośnięty rozczyn drożdżowy, dodać usmażoną cebulkę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. godzinie, jak ciasto ładnie wyrośnie, jeszcze raz je zagnieść i przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (użyłam kwadratowej tortownicy, ale można użyć większej foremki, bo ciasto nie rozlewa się na boki). Ciasto w foremce odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Foremkę z ciastem chlebowym wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika.