mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Chleb z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny, mięciutki, biały chleb pachnący cebulką

Chleb z cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z cebulką

 

  • 400 g mąki
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • duża cebula (drobniutko pokrojona, zeszklona na oliwie)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • łyżeczka maku (do posypania)

Sposób przygotowania:

Chleb z cebulką
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni aż do zeszklenia. Pozostawiam do ostudzenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Po wyrobieniu ciasta pozostawiam je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładam do formy keksowej i pozostawiam na około 50 minut. Po tym czasie chleb smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piekę chlebek w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 35 minut.
Chleb z cebulką
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju
Chleb z cebulką
W misce mieszam wszystkie składniki i zagniatam
Chleb z cebulką
Do ciasta w misce dodaję ostudzoną cebulę
Chleb z cebulką
Do blachy wysmarowanej olejem wkładam ciasto

Tagi:

mak chleb