lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Chleb z gara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto z nas nie lubi świeżego domowego pieczywa? A jak je zrobimy samemu to dopiero jest satysfakcja. Chleb z gara jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo pyszny.

Chleb z gara

Składniki:

Chleb z gara

 

 

  • Naczynie żaroodporne do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb z gara

ETAP 1:

Z wody, drożdży, cukru i soli robimy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i olej. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wstawiamy naczynie żaroodporne wraz z pokrywka.

Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je i formujemy bochenek. Umieszczamy go w gorącym naczyniu, które przykrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb 30 minut.
Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20cminut.