Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z soczewicą
Soczewicę przesypać do garnka, zalać szklanką wody, zagotować. Gotować prawie do miękkości, ostudzić (w czasie gotowania uważać, żeby soczewica się nie przypaliła). Mąkę dokładnie wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, 2 szklanki wody i soczewicę. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do foremki (ja przełożyłam do dwóch: małej keksówki i średniej tortownicy). Odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 35-45 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Nina W.
Alex_M