Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb z soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu chlebek na drożdżach z dodatkiem ugotowanej czerwonej soczewicy.

Pszenny chleb z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb z soczewicą

 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z soczewicą
Soczewicę przesypać do garnka, zalać szklanką wody, zagotować. Gotować prawie do miękkości, ostudzić (w czasie gotowania uważać, żeby soczewica się nie przypaliła). Mąkę dokładnie wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, 2 szklanki wody i soczewicę. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do foremki (ja przełożyłam do dwóch: małej keksówki i średniej tortownicy). Odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 35-45 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce. 
Pszenny chleb z soczewicą
Czerwona soczewica ugotowana w wodzie prawie do miękkości.
Pszenny chleb z soczewicą
Drożdże rozpuszczone w mleku z dodatkiem cukru.
Pszenny chleb z soczewicą
Soczewica rozczyn drożdżowy i woda dodane do mąki.
Pszenny chleb z soczewicą
Wyrośnięte i odgazowane ciasto przełożone do foremek.