renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Chlebek cebulowo - ziołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek cebulowo - ziołowy jest naprawdę pyszną propozycją na przyjecie w gronie przyjaciół. Polecam!!!

Chlebek cebulowo - ziołowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek cebulowo - ziołowy

 

  • Na ciasto:
  • 400 g maki pszennej tortowej
  • 200 g maki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 300 ml wody
  • 40 g oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 40 g drożdży
  • Masło:
  • 120 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka koperki
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki bazylii

Sposób przygotowania:

Chlebek cebulowo - ziołowy

Etap 1

Chlebek cebulowo - ziołowy
Składniki na ciasto umieścić w dużym naczyniu.

Składniki na ciasto umieścić w dużym naczyniu. Woda musi być ciepła.

Etap 2

Chlebek cebulowo - ziołowy
Wyrobić ciasto i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.

Wyrobić ciasto i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.

Etap 3

Chlebek cebulowo - ziołowy
Masło wymieszać z posiekana cebulą i ziołami.

Masło wymieszać z posiekana cebulą i ziołami. Można troszkę posolić.

Etap 4

Chlebek cebulowo - ziołowy
Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować masłem.

Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować masłem.

Etap 5

Chlebek cebulowo - ziołowy
Ciasto pociąć na past szerokości ok. 4-5 cm, złożyć w harmonijkę i układać w tortownicy.

Ciasto pociąć na past szerokości ok. 4-5 cm, złożyć w harmonijkę i układać w tortownicy. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu chlebka nie trzeba kroić nożem, można po prostu odrywać.